Bacaul de Mijloc - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2000Bacaul de Mijloc - Intersectii de drumuri - Virtual Arad County (c)2000Situat pe soseaua care duce de la Lipova spre Caprioara, pe malul stang al raului Mures, localitatea Bacaul de Mijloc, sat aproximativ unit cu Tela, pastreaza cateva case de factura veche (nr. 9, 66).
Inainte de actuala biserica au existat inca doua, construite din lemn, situate in cimitirul de langa sat. Cea de-a doua biserica, cu hramul "Pogorarea Sfantului Duh", a fost sfintita la anul 1829 de protopopul Vasile Caracioni al Lipovei. In 1830 a fost mutata in curtea actualei biserici. In 1843, dupa mici reparatii, a fost pictata de Van Ziegerhorn. Putrezindu-i lemnul in 1885 a fost demolata iar in 1887 a fost edificata actuala biserica de zid cu acelasi hram.
La primarie, azi cooperativa, a fost in anul 1918 comandamentul local al garzii nationale care se gasea sub indrumarea Consiliului National Roman.
De altfel denumirea locala de "Comanda" data primariei pare sa provina din vremea cand satele din Valea Muresului erau incadrate in parte in sistemul transportului de sare pe apa, organizat militareste. Atunci primarii detineau functia de subofiteri.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]