Araneag - ulita principala - Virtual Arad County (c)2000 Situat la poalele muntilor Zarandului si la 7 km de Tarnova, satul Araneag se mandreste cu o vechime atestata in documente inca din secolul XIV, punandu-l alaturi de alte localitati foarte importante pe vremuri.
    O legenda spune ca denumirea ar veni din maghiara, de la ARANY AG ce se traduce prin "creanga de aur" fapt ce ar putea deriva de la fostele mine de aur (sau "Bai") aflate in hotarul satului si pe care batranii satului inca le mai stiu, iar alta legenda ar spune ca denumirea vine de la primul locuitor intalnit in zona de catre autoritatile vremii ce voiau sa dea nume satului, locuitor ce s-ar fi numit NEAGU si care tocmai isi ara tarina: de aici ar veni ARA NEAGU = ARANEAGU Araneag - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2000
    Prima atestare oficiala a satului o constituie "Diploma" regelui Sigismund al Ungariei din 14 august 1390 in care, alaturi de alte 5 districte romanesti (districtus olahales) din Comitatul Zarandului este pomenit si Araneagul in grafia ARANAGH.
     In 1441 este pomenit ca "voevodat" in componenta cetatii Siria, iar in 1444 cand cetatea Siria este cedata lui Iancu de Hunedoara, alaturi de alte 140-160 de localitati este pomenit si "districtul Araneag". Tot "voevodat" este pomenit si in 1464 cand regele Matei Corvin cedeaza aceiasi cetate Siria, familiei Bathony.
     Araneag - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2000In anii 1493-1494 este pomenit in vechile documente chiar "voevodul Vasile de Araneag"

    "Urbariul domeniului cetatii Siria" din 1525 consemneaza ca la acea data satul "roise", existand acum 4 sate Araneag: Felse-, Zekes-, Medves- si Also-Araneagh care impreuna aveau 92 de familii.
     La recensamantul sau "Conscriptia" din 1746, satul se adunase din nou si era format din numai 41 de familii, pentru ca la inceputul secolului XX (Ón anul 1910) sa aiba 1205 suflete. Araneag - mic "boutique" satesc - Virtual Arad County (c)2000
     Din punct de vedere religios, satul a fost dintotdeauna de veche credinta ortodoxa, consemnandu-se existenta inca din 1525 a unor preoti ortodocsi - Ioan in Araneagul de Jos si Nicolae in Araneagul de Mijloc - iar in 1746 preotul se numea Sav.
     Satul avea biserica de lemn, consemnata din 1734 - cu hramul Adormirea Maicii Domnului - iar din 1870 dainuie actuala biserica zidita din piatra cu hramul celei vechi.
     Locuitorii se ocupau in principal cu cresterea vitelor si cultivarea pamantului, dar mai produceau si tuica avand cateva "caldari" pentru asa ceva, iar prin 1851 aveau chiar si 9 mori mici de parau cu care isi macinau "bucatele". Spre sfarsitul secolului trecut unii din ei construiau si ciubere, cazi, troace sau linguri din arin, cu care ajungeau spre vanzare chiar si in targurile din Baia, Giula si Seghedin din actuala Ungarie.Casoaia - Tabara de scolari - Virtual Arad County (c)2000

     La sfarsitul secolului XIX si inceput de secol XX s-a facut exploatarea padurilor din zona in sistem intensiv, fapt ce a dus la construirea unei linii ferate ingusteCasoaia - Complex turistic - Virtual Arad County (c)2000 ce facea legatura intre exploatatiile forestiere de la Casoaia si localitatea Pancota, de unde lemnul era dus mai departe pentru prelucrare. Chiar si acum se mai vad foarte bine urmele "strecului" ce ocolea satul pe la vest, urme ce constau in poduri solide, unele folosite inca la circulatie.
     In vremurile din urma, satul a suferit acelasi fenomen de imbatranire ca majoritatea localitatilor din zona, el traind acum mai mult din amintirile frumoase ale trecutului, si mai sperand totusi ca pana la urma cineva va fi fermecat si interesat de frumusetea locurilor sale.

Monografia localitatii Araneag este realizata de Dl. Ioan Butariu- fiu al satului Araneag: nbutariu@nomade.fr.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]