Almas - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2000Almas - Strada principala - Virtual Arad County (c)2000


Pe malul sudic al Crisului Alb se afla comuna Almas. In centru se afla cladirile Scolii generale, Dispensarul, Primaria, Banca si magazinele.

Biserica si "Fantana Iordanului" impresioneaza placut, pe toti cei care strabat localitatea, prin arhitectura cu arcade si decoratiunile originale.
In conscriptia lui Sinesie Jivanovici este semnalata o veche biserica de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli", iar in anul 1794 credincioasii inaintau actele necesare pentru a primi autorizatia de a construi o biserica noua.
Este construita o biserica de piatra cu hramul "Bunavestire", sfintita in anul 1826 de protopopul Ioan Popovici al Butenilor.
Almas - "Fantana Iordanului" - Virtual Arad County (c)2000Almas - Primaria - Virtual Arad County (c)2000Din biserica veche in cea noua a fost mutat iconostasul ce avea mentionat pe usile imparatesti anul 1798.
In anul 1889 a fost construita actula biserica care poarta hramul celei vechi.
In colectia de la Manastirea Arad-Gai se pastreaza doua icoane datorate zugravului Constantin, ce provin de la biserica veche din Almas.

Multimea caselor noi dovedeste schimbarile intrevenite in viata oamenilor din aceste parti.
Bogate traditii, datini si o arta populara inepuizabila este prezenta si aici la poalele Rastoacii.
Renumita "nunta almasana" si corul barbatesc care de peste jumatate de secol a facut sa rasune intreaga zona de cantecele vechi si noi, vin sa intregeasca viata culturala a localitatii.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]