Aciuta - Vedere ansamblu - Virtual Arad County (c)2000Aciuta - Scoala - Virtual Arad County (c)2000


La Km 116 pe soseaua Arad - Brad se formeaza o ramificatie care ne duce in satul Aciuta, unde inca din departare se vede cladirea destul de veche a unui castel (azi scoala generala), fundamentul lui datand din secolul al XVIII-lea.

Stapanul castelului a fost unul dintre cei mai crunti asupritori din Zarand, atragandu-si de mai multe ori mania poporului. In 1784, castelul a fost asediat de rasculatii lui Horia, Closca si Crisan, care-l distrug, fiind reconstruit in stil neoclasic, stil mentinut pana in zilele noastre.

Aciuta - Pe drumul spre tarina - Virtual Arad County (c)2000Aciuta - Cariera de piatra - Virtual Arad County (c)2000Nu departe de malul drept al Crisului Alb, in vatra veche a satului, la mijocul secolului al XVIII-lea este consemanata existenta unei vechi biserici de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli".
La inceputul secolului al XIX-lea din cauza deselor inundatii ale Crisului, vatra satului este mutata pe locul actual unde in anul 1814 este construita biserica actuala care poarta hramul celei vechi.

In apropierea satului se insira carierele de piatra, cu veche traditie, la care azi se lucreaza cu masini, producandu-se in special calupuri pentru pavaj si borduri, precum si piatra concasata.

 

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]